Over Mij, Leontien

Ik ben Leontien Braakman, geboren in 1966. Mijn leven is een kronkelpaadje langs heerlijke, traumatische, inspirerende en voedende ervaringen, een diversiteit aan werkomgevingen en een uiteenlopende range aan opleidingen.

Het is niet zo dat ik mijn bestemming heb bereikt, daarvoor ga ik veel te graag letterlijk en figuurlijk op avontuur. Maar ik voel wel dat ik, waar het mijn leven en mijn werk betreft, in het juiste gebied ben beland: Daar waar ik mensen, groot en klein, kan begeleiden op hun eigen weg.

Niets vind ik mooier dan de ontmoeting van mens tot mens. Dat hoeft niet altijd een comfortabele ontmoeting te zijn, of over gemakkelijke onderwerpen te gaan. Maar samen op zoek te zijn, open en eerlijk contact met elkaar te maken, ruimte te geven aan wat er zich aandient en wat nog verborgen blijft, daar geniet ik intens van. Het inspireert me ook. Ik heb gemerkt dat die passie aanstekelijk werkt op de mensen die bij me komen.

Er waren een aantal keerpunten in mijn leven die mij hebben gebracht waar ik nu ben én die mij hebben gevormd tot wie ik nu ben. Dan heb ik het over een paar erg nare ervaringen in mijn tienertijd, levenservaring die me nu helpt anderen te helpen. Maar ook over een burn-out toen ik begin dertig was, waar ik veel van geleerd heb en waardoor ik mijn leven een totaal andere richting gaf. En over een periode van 40 dagen die ik in eenzaamheid in een huisje in de wildernis van Ierland doorbracht, bijna geheel afgesloten van de buitenwereld.

Mijn leven en werk een andere richting geven, dat deed ik dankzij de driejarige basisopleiding aan het ITIP, school voor Leven en Werk, en aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie in Amsterdam, waar ik Integratieve Kindertherapie studeerde.

Die beide opleidingen legden de basis voor mijn huidige werk als therapeut voor kinderen, jongeren, volwassenen en begeleider van ouders met (opvoed)vragen.